Dit zijn de attesten die je nodig hebt bij een verkoop van je woning. Zonder attesten = geen verkoop! We lijsten ze even voor je op.
Verkoop je je eigendom, dan komt daar heel wat bij kijken. Je wil niet alleen dat je woning of appartement er tiptop uitziet, als eigenaar moet je verplicht ook bepaalde attesten kunnen voorleggen. Een aantal ervan heb je al in je bezit, de meeste kan je ook opvragen bij de notaris.
Vastgoed is een grote investering, dus het is ook logisch dat de verkoop gepaard gaat met een pak administratie. Als verkoper begin je maar beter tijdig en zorgvuldig je dossier samen te stellen. Na de verkoop en wanneer de akte getekend wordt, wacht je een pak administratie, maar ook bij de verkoop zelf moet je al een pak attesten van je woning kunnen voorleggen.
Hier start het allemaal mee. Dit document toont aan dat jij de officiƫle eigenaar bent van de woning. In veel gevallen is de eigendomstitel de authentieke verkoopakte. Als eigenaar heb je normaal een kopie hiervan in je bezit. Kan je het niet terugvinden? Geen nood, de notaris houdt dit bij. Weet je niet meer wie de notaris was, dan kan je dit opvragen bij het registratiekantoor van de provincie.
LEESTIP: Zaken waarop je moet letten als je je huis of appartement uit de hand verkoopt.
Het EPC of energieprestatiecertificaat bevat een score die aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Dat certificaat wordt opgemaakt door een erkend energiedeskundige en is in principe tien jaar geldig.
Je hebt ook nog een keuringsattest nodig waarmee je aan de koper laat weten dat alle elektrische installaties gekeurd werden en of ze al dan niet in orde zijn. Dit attest wordt opgesteld door een erkende keurder uit de lijst van de FOD Economie en is 25 jaar geldig.
Dit zijn al twee attesten die je nodig hebt bij een verkoop van je woning. Nog vier te gaan!
De nieuwe eigenaars van je woning moeten op de hoogte worden gebracht van eventuele bodemverontreiniging. Zijn er geen bewijzen van grondvervuiling, dan krijg je een blanco bodemattest. Je notaris vraagt dit attest aan bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Je kan het ook zelf aanvragen bij OVAM.
Je bent ook verplicht om de koper in te lichten over het risico op overstroming. Via geoloket vraag je het document met de nodige info makkelijk aan.
Beide documenten hebben vooral te maken met de bouw zelf. Het stedenbouwkundig uittreksel informeert de koper dat er geen bouwovertredingen zijn gemaakt en dat alle nodige vergunningen werden aangevraagd. Dit document vraag je beter niet te veel op voorhand op omdat het minder dan 1 jaar oud moet zijn op het moment van de verkoop. Je kan omgevingsloket Vlaanderen contacteren hiervoor.
Het postinterventiedossier wordt opgemaakt als de woning verbouwd werd. Het geeft meer technische info over de materialen en de structuur van het gebouw. Dit document zou reeds in uw bezit moeten zijn bij de oplevering van de woning of appartement, ontvang je van de bouwheer.
Dit document bevat alle info over het perceel waarop de woning staat. Ook het bouwjaar en kadastraal inkomen vind je hier terug. De nodige documenten vraag je op bij het kadaster.
Dit is niet verplicht, maar je moet wel voldoen aan de verplichtingen voor onderhoud en kwaliteit van de stookolietank. Is er een stookolietank, dan leg je bij de verkoop dus ook de laatste attesten en rapporten voor. Op de website van de Vlaamse overheid lees je er meer over.
Zoals je merkt, je hebt een pak attesten nodig bij de verkoop van je woning. Moet het nog gezegd worden, dat er veel komt kijken bij een verkoop van je huis? Het verzamelen van al deze attesten onderstreept dit gewoon nogmaals. Zie je het bos door de bomen niet? Klop aan bij een Caenen-kantoor in jouw buurt.