Eerst verkopen en dan pas kopen of eerst kopen en dan pas verkopen? Dat is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Je hebt al een appartement maar hebt iets nieuws op het oog. Dan is het maar de vraag in welke volgorde je stappen gaat nemen. We gaan je een paar duidelijke tips geven.
De volgorde tussen verkopen en kopen heeft een paar gevolgen. Als je die kent, dan kan een weloverwogen beslissing nemen en kom je niet voor (onaangename) verrassingen te staan. Even de opties samen overlopen:
Je hebt een appartement en besluit het te verkopen. Je kan er een goede prijs voor krijgen en er is interesse. Als de koper toeslaat, dan heb je nog een buffer van vier maanden. Doorgaans is dat de tijd tussen het compromis en het verlijden van de akte. Dus daar heb je alvast wat tijd om uit te kijken naar een nieuw appartement.
Heb je echter wat meer tijd nodig om een nieuw appartement te vinden en te kopen, dan kan je een afspraak maken met de koper. Je betaalt eigenlijk een soort van huurgeld aan de koper van je appartement. We noemen dit een bezettingsvergoeding.
Eerst verkopen en dan pas kopen van een appartement kan een goede optie zijn wanneer je al iets op het oog hebt. Als je eigenlijk niet goed weet wat je wil, is de tweede optie misschien meer je ding.
Heb je een nieuw appartement op het oog? Dan zou je alvast kunnen overgaan tot de aankoop. Daar zijn natuurlijk centen voor nodig. Centen die je misschien verwacht van de verkoop van je huidige appartement. Als dat appartement niet tijdig verkocht wordt, dan zit je potentieel met een probleem. Informeer je dus goed voor je overgaat tot een aankoop (zonder zekerheid van een verkoop).
Ga je door met de aankoop van een appartement, zonder zekerheid te hebben over de verkoop van je huidige appartement? Dan kan je bij de banken aankloppen. Zij kunnen een overbruggingskrediet toekennen. Voor een korte termijn -enkele maanden- verstrekken ze de fondsen voor de aankoop van je nieuwe appartement. Hoeveel interest daarop gerekend wordt, hangt af van de duurtijd en de grootte van het ontleende bedrag.
Logischerwijs komt een bank sneller met een overbruggingskrediet over de brug als hun risico lager ligt. Je kan het risico voor de bank verlagen door bijvoorbeeld al te beschikken over een onderhandse verkoopovereenkomst. Zo is de bank al quasi zeker van zijn geld en is het enkel een kwestie van formaliteiten in orde te brengen.
Als je voor het overbruggingskrediet gaat, moet je sowieso samenzitten met de bank. Ze zullen onder andere peilen naar de verkoopbaarheid van je huidige appartement. Want niemand is erbij gebaat om een verkoop lang uit te stellen.
Er is geen ‘beste situatie’. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Wil je meer zekerheid verkoop dan eerst je huidige appartement. Wil je de kans niet mislopen om het nieuwe appartement te kopen, ga dan samen zitten met de banken.
Sowieso is het een slimme zet om een schatting aan te vragen. Op die manier bepaal je een correcte prijs voor je eigendom. Als je dan beslist om te verkopen, weet je hoeveel kapitaal je al potentieel beschikbaar hebt. Bij Caenen is een schatting overigens altijd 100% gratis.