Wat is een onderhandse verkoop? Is dat wel officieel? En is het bindend of gewoon een losse afspraak? Dat en veel meer staat in dit blogbericht.
Heb je eindelijk de woning van je dromen gevonden, dan wil je graag zo snel mogelijk overgaan tot de verkoop. Een woning rechtstreeks kopen van een particulier of via een immokantoor voor een op voorhand bepaalde prijs, noemen we een onderhandse verkoop.
Een onderhandse verkoop is de meest courante manier om eigenaar te worden van een nieuwe woning. Bij een onderhandse verkoop – of verkoop uit de hand – kom je als koper samen met de verkoper overeen om de woning te kopen voor een bepaalde prijs. De verkoopsvoorwaarden worden vastgelegd in een compromis of onderhandse verkoopovereenkomst.
Optie nemen?
Een woning kopen is wikken en wegen, en dus is het logisch dat je er eerst goed over wil nadenken. Heb je de woning een eerste keer bezocht maar wil je graag nog eens terug met familie, ben je nog niet helemaal zeker of wil je eerst een paar zaken checken? In dat geval kan je vragen aan de verkoper of je een optie mag nemen. Zolang de optie loopt, verbindt de verkoper zich ertoe om binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld één week) de woning niet aan iemand anders te verkopen. Zo krijg je als koper nog wat bedenktijd. Beslis je als koper om binnen de termijn de woning te kopen, dan laat je dat de verkoper weten en wordt ‘de optie gelicht’.
Onderhandse verkoopakte
Ben je vrij zeker van je stuk, dan kan je samen met de verkoper uiteraard ook meteen het compromis of de onderhandse verkoopovereenkomst opmaken. Deze akte is bindend, dus zodra dit document ondertekend is door beide partijen, is de verkoop officieel. Nu kan je niet meer terug en heb je nog vier maanden de tijd om de verkoopakte te ondertekenen bij de notaris. Daar word je ook officieel eigenaar en heb je (eindeijk) de sleutel in handen. De afronding van de onderhandse verkoop is nu compleet.
Meer tijd nodig? Dan kan je ook kiezen voor de wederzijdse aan- en verkoopbelofte
Openbaar
Een snellere procedure om eigenaar te worden van een nieuwe woning is een openbare verkoop. Dat is een verkoop die in kranten en op gele affiches aangekondigd wordt en via een notaris verloopt. Bij die koopvorm bied je als koper op tegen andere geïnteresseerden. Bij een openbare verkoop komt geen compromis kijken. De verkoopakte wordt meteen opgesteld en er is ook een veel kortere betalingstermijn.
Vastgoed kopen is een grote stap in het leven. Informeer je dus goed over de verschillende procedures en mogelijkheden. Wil je meer info over de verschillende stappen van een onderhandse verkoop of over de inhoud van een compromis, aarzel zeker niet om ons te contacteren.