Appartement of huis uit de hand verkopen: hieraan moet je aandacht besteden

Young couple carrying big cardboard box at new home.Moving house.

Wie zelf zijn huis of appartement wil verkopen, kan zoals dat heet 'het uit de hand verkopen'. Er komt echter meer bij kijken dan je op het eerste moment beseft.

“Waarom zouden we onze eigendom niet uit de hand proberen te verkopen?”. Ieders goed recht natuurlijk. Veel mensen keren terug van een bekaaide reis. Ze verloren tijd en raakten gefrustreerd. Het klonk nochtans allemaal zo eenvoudig. Trap niet in dezelfde val en lees even mee wat allemaal komt kijken bij de verkoop van een appartement uit de hand.

Wat is een verkoop uit de hand?

De verkoop uit de hand is een rechtstreekse overeenkomst tussen koper en verkoper. Dus zonder een derde partij zoals een immomakelaar. Jij zet jouw woning te koop, iemand ziet dit, jullie komen overeen en de verkoop is beklonken. Dat is natuurlijk het droomscenario. Realiteit is vaak een pak complexer.

Het is vanzelfsprekend dat je zoveel mogelijk probeert te vragen. Laag kopen en hoog verkopen: daar draait de beurs op, daar draaien alle commerciële acties op. Wat velen echter vergeten: door de prijs te overschatten raakt een eigendom vaak moeilijker verkocht. En daar zit net die absolute meerwaarde van een immomakelaar in. Een goede immomakelaar verkoopt een pand niet zo hoog mogelijk maar zo correct mogelijk. Daarom zijn onze schattingsverslagen ook goed onderbouwde documenten.

Wat komt allemaal kijken bij het verkopen uit de hand?

Immomakelaars doen natuurlijk een pak meer dan een simpel zoekertje op een site posten. Dat doen we ook, maar is slechts een klein onderdeel van de totale aanpak. Met enkele tips willen we mensen die toch besluiten uit de hand te verkopen, op weg helpen.

Zorg voor een correcte prijs

Kleef een correcte waarde op jouw woning of appartement. Door een sterke emotionele band met een huis zien we vaak een overschatting. Mensen durven naar hun eigen pand niet kijken door de ogen van potentiële kopers. Daarom focussen ze zich enkel op de positieve punten. Terwijl een koper kijkt naar bijkomende kosten en zo een totaalplaatje in zijn hoofd bij elkaar telt.

Doe dus zeker de nodige objectieve research. Ga op zoek naar gelijkaardige panden, bekijk de verkoopprijzen in jouw buurt en ga zo maar door. Met een gratis schatting kunnen we jou hierin op weg helpen.

Slechte advertenties

“Paar fotootjes nemen en plaatsen op een paar sites: zijn we direct klaar mee”, we horen het ze nog zeggen. Slordige foto’s, met slechte belichtingen en amper opgeruimd, vaak zijn dat de foto’s die particulieren op de sites plaatsen. Een verkeerde of ronduit slechte indruk van hun woonst.

Zelf kiezen we altijd voor de professionele aanpak. Ruimtes die er goed uitzien, helder en aantrekkelijk. Bovendien gaan we altijd verder dan de zoekertjessites. Vooreerst zijn er eigen kanalen zoals de website (elke maand meer dan 100.000 bezoekers) en de sociale media. Als je met eigen middelen het bereik van een immomakelaar wil halen, dan moet je al diep in de geldbeugel gaan tasten.

Krakkemikkig dossier

Je kan je wel inbeelden dat de verkoop van een huis, gepaard gaat met administratie. Zo’n kapitaal wijzigt niet in 1-2-3 van eigenaar. Als je dat nog nooit gedaan hebt, ben je daar wel even zoet mee. Niet zelden slaagt een verkoper er niet in om een grondig dossier samen te stellen. Met allerlei problemen tot gevolg.

Zorg dus altijd -ook als je een eigendom uit de hand wil verkopen -tijdig voor een officieel energieprestatiecertificaat, een postinterventiedossier (met bouwplannen en details waar leidingen liggen), een lastenboek, een verzamelmap met aankoopfacturen, een bodemattest, een elektrische keuring en ga zo maar door.

Je moet kunnen verkopen

“Goh ja, en dat is wat vochtschade maar dat is nu in orde hoor”. Dat klinkt niet echt als een geboren verkoper. Je moet niemand een rad voor de ogen draaien bij een bezoek. Belangrijk is echter wel om op een overtuigende manier het verhaal van de woning te vertellen. Mensen zijn op zoek naar een plek om te wonen. Dat is best belangrijk.

Zorg er bovendien voor dat je makkelijk te bereiken bent. Zo’n verkoop, daar gaat al eens een nachtje slaap over. Extra vragen worden gesteld, een tweede bezoek met bijvoorbeeld de ouders (of de kinderen),...

Toon zeker ook interesse in het verhaal van de kopers. Daar kan je vast op inspelen met positieve eigenschappen van het huis of appartement.

Naar de eindfase

Op het einde, wanneer er een eerste akkoord is, krijg je de onderhandse verkoopovereenkomst. De compromis gelijk we zeggen. Wie zelf uit eigen hand een woning verkoopt, gaat op zoek naar modelovereenkomsten. Vaak zijn deze echter gedateerd. Dan begint een nieuwe zoektocht: wanneer ben je zeker dat je over een goede onderhandse verkoopovereenkomst beschikt?

Zelf steken we behoorlijk veel juridische middelen in het up-to-date houden van de onderhandse verkoopovereenkomsten die we opstellen. Wetgeving wijzigt immers zo veelvuldig.

Conclusie

Een woning of appartement uit de hand verkopen is een goede oplossing als je zeker bent van je stuk. Wil je echter professionele begeleiding en zeker zijn van je stuk: dan neem je maar beter een immomakelaar onder de arm. De verkoop van vastgoed is immers één van de belangrijkste zaken in je leven.

Geïnteresseerd in tips om zelf je woning te verkopen?

Download nu onze gratis gids